Burn-out

Wanneer je een Burn-out hebt is er sprake van een uitputtingsreactie van lichaam en geest ten gevolge van (werk)stress. Mensen omschrijven dit vaak als het leeg raken van de accu, alsof je voortdurend in een te hoge versnelling hebt gewerkt. Vaak heb je al eerder signalen gehad. Je was veel moe en prikkelbaar. Je kon slecht slapen en piekeren. Deze signalen heb je naast je neer gelegd en nu ben je uitgeput.

Vaak zijn er meerdere oorzaken. Werk wat veel van je vraagt, het zelf moeilijk vinden om je grenzen aan te geven, problemen die er privé zijn. In de behandeling lopen we verschillende dingen met je langs. Vaak hebben mensen met een burn-out gedachten over zichzelf of over hun omgeving die niet realistisch of helpend zijn. Daarnaast bekijken we risicofactoren zoals werkdruk, tijden en werk-privé balans. Tot slot is werkhervatting een belangrijk onderdeel van de behandeling. Waar vroeger gedacht werd dat thuis uitrusten een positief effect had weten we nu dat hierdoor de kans op langdurige uitval juist erg groot wordt.

Opvallend is het grote aantal mensen dat na een burn-out besluit om een andere richting in het leven in te slaan. Ze gebruiken de burn-out als wak-up call en kiezen er voor om een andere baan te nemen of anders in het leven te willen staan.