Depressie

Iedereen voelt zich wel eens lusteloos, neerslachtig of in de put. Het kunnen heel normale gevoelens zijn, passend bij tegenvallers of problemen in het leven, die iedereen heeft. Vaak gaat het hierbij om gevoelens, die enkele uren of enkele dagen duren.

Echter wanneer je deze gevoelens langer dan een paar weken hebt, je het grootste deel van de dag zo voelt en je niet meer over de somberheid heen kan zetten, dan spreken we van een depressie. De twee meest gehoorde klachten zijn somberheid en lusteloosheid. Daarnaast kun je ook minder plezier beleven of je interesse verliezen. Ook zeggen mensen met een depressie dat ze hun aandacht minder goed bij dingen kunnen houden en dat ze zich slechter kunnen concentreren.

Er zijn verschillende manieren om van je depressie af te komen. Ten eerste is het belangrijk om te kijken wat je de afgelopen periode minder bent gaan doen waar je vroeger wel plezier aan beleefde. Wanneer je depressief bent wil je vaak helemaal niets meer doen omdat je toch nergens plezier aan beleeft. Echter wanneer je alleen nog maar de dingen doet die moeten zullen de somberen gevoelens alleen maar toenemen.

Daarnaast hebben mensen met een depressie vaak een vertekend beeld van de werkelijkheid. Ze denken in zwart-wit, zien alles somber in en hebben een zeer negatief zelfbeeld. In de behandeling gaan samen met je deze negatieve gedachten opsporen en ze vervangen door meer reƫle opvattingen.

Tot slot ontstaat een depressie vaak na door problemen in iemands sociale omgeving. Verlies van een dierbare of een baan of na bijvoorbeeld een onuitgesproken ruzie. Samen met jou staan we hier bij stil en krijg je meer inzicht in de verschillende relaties met belangrijke anderen. Soms ontstaan er hierdoor oplossingen, soms leer je om dingen te accepteren en achter je te laten.