Dwang

De obsessieve-compulsieve stoornis, oftewel een dwangstoornis kenmerkt zich door dwangmatige angstgedachten die vaak geneutraliseerd worden door middel van dwanghandelingen zoals tellen, handen wassen of controleren.

Deze angstgedachten heb je weliswaar zelf maar vind je tegelijkertijd ook raar en overdreven. Soms lijkt dan de enige manier om met deze dwanggedachten om te gaan om ze teniet te doen met dwanghandelingen. Bijvoorbeeld steeds moeten controleren of het gas wel uit is, omdat anders het huis zal ontploffen. Het nadeel van deze oplossing is dat er vaak steeds meer handelingen bijkomen, je raakt alle knoppen aan of wordt ook bang dat de deur niet op slot zit.

In de behandeling staan we samen stil bij de angstige gedachten en onderzoeken de waarheid hiervan. Daarna gaan we stap voor stap situaties opzoeken die angst oproepen en tegelijkertijd voorkomen dat je de dwanghandeling uitvoert. Dus niet meer controleren of het gas uit is, maar vertrouwen op jezelf dat je dit goed hebt gedaan.