Persoonlijkheids-problematiek

Ieder mens heeft een persoonlijkheid, maar wat dat precies is is moeilijk te beschrijven. Het gaat in ieder geval om je eigenschappen en karaktertrekken, dus hoe je normaal gesproken omgaat met je emoties en je relaties met andere mensen. We spreken van een persoonlijkheidsstoornis wanneer je persoonlijke eigenschappen extreem zijn en daardoor hinderlijk voor je worden. Naast dat je vaak zelf last heb van je gedrag, heeft je omgeving, partner, familie, vrienden of collega’s, dat vaak ook. Vaak lijk je steeds weer in verschillende levensgebieden tegen hetzelfde patroon van klachten problemen aan te lopen.

Over het algemeen zien we drie hoofdgroepen:

  • • Mensen die vooral gekenmerkt worden door vreemd en excentriek gedrag, die vaak een teruggetrokken bestaan leiden. Hieronder vallen de paranoïde, schizoïde en schizotypische persoonlijkheidsstoornissen.
  • • Mensen die sterk emotioneel en onvoorspelbaar reageren en daarmee juist op de voorgrond treden. Hieronder vallen de antisociale, borderline, theatrale en narcistische persoonlijkheids- stoornissen.
  • • Mensen die in het dagelijks leven zeer angstig en onzeker zijn. Hieronder vallen de ontwijkende, afhankelijke en dwangmatige persoonlijkheidsstoornissen.

Een behandeling gericht op je persoonlijkheid duurt over het algemeen langer dan een klantgerichte behandeling. Samen sporen we de patronen op die jou in de weg zitten en proberen deze beetje bij beetje te veranderen tot meer effectieve manieren van reageren.