Tim

Ik ben Tim Ruitenga en welkom in mijn praktijk. Ik ben BIG geregistreerd Psychotherapeut en werk sinds 2005 in de geestelijke gezondheidszorg.

 

Als psychotherapeut ben ik opgeleid om verschillende soorten behandelingen te doen. Klachtgerichte behandelingen zoals het behandelen van depressie of angst. Maar ook langer durende behandelingen waarin we samen onderliggende patronen en persoonlijkheidskenmerken opsporen en veranderen.

Nieuwsgierig zijn is een van de belangrijkste eigenschappen van een goede psychotherapeut. Omdat iedereen weer anders is, start ik elke behandeling weer als het ware op nul. Daarnaast, en dat lijkt een tegenspraak maar is het niet, is vakkennis zeer belangrijk. We leven in de gouden eeuw van de psychotherapie, de wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van psychotherapie gaan razendsnel. Door hier goed van op de hoogte te blijven kan ik je heel gericht helpen om je klachten te verminderen.

Voor mij is psychotherapie dus heel concreet aan de slag gaan met wat bewezen effectief is om jou zo snel mogelijk weer op de rit te krijgen.

Als basis werk ik vanuit de cognitieve gedragstherapie. Dit is tegenwoordig de best onderzochte en meest efficiƫnte therapievorm voor veel verschillende klachten. Tijdens mijn opleiding tot psychotherapeut ben ik echter ook getraind om, waar nodig, buiten de geijkte paden te kijken. Zo kan ik snel schakelen tussen de verschillende behandelvormen en heb ik voortdurend oog voor wat er met jou en tussen ons gebeurt in de sessie zelf. We noemen dit een cliƫntgerichte benadering en geeft vaak waardevolle informatie waardoor de behandeling nog beter kan verlopen.

Wanneer je klachten lang aanhouden en je op verschillende levensgebieden tegenhoudt zijn er soms onderliggende patronen of persoonlijkheidskenmerken die deze klachten in stand houden. Wanneer we er voor kiezen om onze behandeling te richten op deze patronen maak ik gebruik van schematherapie of een verzameling van verschillende therapievormen, dat heet integratieve psychotherapie.

Ik heb met verschillende doelgroepen binnen de geestelijke gezondheidszorg gewerkt. In 2013 heb ik de opleiding tot psychotherapeut voor volwassenen afgerond. Na een periode zorgmanager te zijn geweest heb ik gemerkt dat het behandelen mijn echte passie is. Vanaf 2015 doe ik dat in mijn eigen praktijk.